Brože vērtē: trīs zvaigznes pret Kazahstānu

Latvijas hokejisti pasaules čempionāta ievadā mačos pret Kanādu un Kazahstānu kopā tikuši pie četriem punktiem. Pirms dažām dienām līdzjutēji priecātos un teiktu: “O, aizvilkām līdz pagarinājumam pret kanādiešiem!” Realitātē – aizvilkām līdz pagarinājumam pret Kazahstānu… Pēc šādas spēles jāpabrīnās, ka laukuma saimnieku nevienu sekundi neatradās iedzinējos. Smagnējs un lielākoties bezzobains sniegums no Latvijas, daudz spēles bez ripas, tāpēc trīs zvaigžņu sameklēšana bija sarežģītāks uzdevums nekā vēlētos.

Lauris Dārziņš

Foto: Edijs Pālens / LETA

Latvijas izlases pirmo vārtu autors iekļaušanu starp trim zvaigznēm pelnījis kaut par savu atklātību, pēc otrās trešdaļas sniedzot interviju LTV7. “Liekas, ka progresējam. Pirmais periods bija ļoti pretīgs, otrais – mazāk pretīgs… Nezinu, aiziesim uz ģērbtuvi, izvemsimies par savu sniegumu un sarunāsim trešo nospēlēt labāk,” teica Dārziņš. Viņš 36 gadu vecumā kļuvis par pirmo Latvijas valstsvienības uzbrucēju, kurš vārtus guvis desmit pasaules čempionātos pēc kārtas. Pacīnoties vārtu priekšā, kas lielāko daļu mača latviešiem bija neaizsniedzams mērķis. Bobs Hārtlijs lēmis, ka Dārziņam jāspēlē gan vienādos sastāvos, gan vairākumā, gan mazākumā. Uzticība, taču – likt Dārziņu mazākumā ir enerģijas atņemšana Latvijas radošākajam uzbrucējam. Tātad – nepareizs lēmums.

Rihards Bukarts

Foto: Edijs Pālens / LETA

Viens no dažiem Latvijas valstsvienības spēlētājiem, kuriem pret Kazahstānu kustējās kājas. Rihards Bukarts arī otro maču sāka kā 13. jeb liekais uzbrucējs, taču beigās laukumā tika arvien biežāk un savāca septiņas ar pusi minūtes. Kas šādā mačā tāpat bija par maz. Bukarts savu iespēju izmantoja, eleganti izslidinot ripu starp vārtsarga kājsargiem. Kazahiem vārtos darbojās 22 gadus vecs debitants, kurš acīmredzami nervozēja, un Bukarts to izmantoja savā labā. Vien dažas sekundes pirms sava vārtu guvuma Bukarts pretinieku zonā pazaudēja ripu, pazaudēja pamatu zem kājām un parūpējās par pretuzbrukumu Kazahstānai. Viss labs, kas labi beidzas, tomēr šī epizode varēja nogādāt viņu uz rezervistu soliņa vēl tālāku galu. Bukartam ir jāspēlē vairāk.

Oskars Cibuļskis

Foto: Edijs Pālens / LETA

Mačā, kurā Latvijas izlases aizsargiem bija lielas problēmas ar uzbrukumu ievadīšanu, Oskars Cibuļskis izmantoja pretinieku kļūdu nomainoties un aizveda Rihardu Bukartu divcīņā pret vārtsargu. Epizode, kurā nebija spiediena, varēja novērtēt situāciju un mierīgi pieņemt pareizo lēmumu. Šķietami vienkārša epizode, taču nedrīkst aizmirst – viss ģeniālais ir vienkāršs. Pārbaudes spēlēs Cibuļskis vairākas reizes pielaida rupjas kļūdas un dāvināja momentus sāncenšiem, bet īstajos mačos apliecinājis sevi kā vienu no aizsardzības balstiem. Kopumā latviešu aizsargiem smaga spēle – gan pie saviem vārtiem, gan uzbrukumu ievadīšanā.

sportapils